Τα Facebook shops ήρθαν για να μείνουν! Πώς λειτουργούν;
03/09/2020Δωρεάν apps για καλύτερα Instagram Stories!
05/10/2020
Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτό. Το lockdown του Μαρτίου έχει αφήσει πάνω μας τα «σημάδια» του, ενώ δεν αποκλείεται ένα δεύτερο lockdown με όποια μορφή αυτό κι αν έρθει.
Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και ενεργούμε αναλόγως; Λάθος. Προσαρμοζόμαστε. Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Είναι σημαντικό να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στα νέα δεδομένα, να εξελισσόμαστε και πάντα να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Και τώρα είναι η ευκαιρία μας.
Αρκεί μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά...
Ο κόσμος συνωστίζεται στο διαδίκτυο περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με έρευνα, το Facebook είχε έως και 70% αύξηση στη χρήση των πλατφορμών του, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα της Global Web Index – η οποία πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ και ΗΒ- το 27% των χρηστών χρησιμοποιεί πιο συχνά τα social media από ότι έκανε στην προ-covid εποχή. Παράλληλα, είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι (διαφόρων ηλικιών) έχουν στραφεί στις online αγορές.
Με λίγα λόγια, ο κόσμος σου είναι συσπειρωμένος εκεί ακριβώς όπου μπορείς και να τον στοχεύσεις καλύτερα, στο διαδίκτυο.
Ποια θα είναι η στρατηγική σου, λοιπόν, την εποχή που διανύουμε, με ή χωρίς νέο lockdown;
Η επικοινωνία και οι σχέσεις με τον πελάτη είναι το παν. Τώρα, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Γιατί τώρα που όλα είναι αβέβαια και η ανασφάλεια είναι σαν ένα σύννεφο που έχει καθίσει πάνω από τον ουρανό μας και δεν λέει να φύγει, ο κόσμος έχει ανάγκη από ουσιαστική επικοινωνία και σχέσεις. Ως brand πρέπει να επενδύσεις περισσότερο στις σχέσεις που έχεις με τους πελάτες σου και να μην τους αντιμετωπίζεις απλώς ως αγορές.
Έχει έρθει η ώρα να τους προσφέρεις την ασφάλεια που αναζητούν και να βγάλεις το ηθικό σου πρόσωπο προς τα έξω. Μόλις αυτό το επικοινωνήσεις σωστά, τότε θα δημιουργήσεις ισχυρούς δεσμούς με το κοινό σου, δεν θα χαθείς ανάμεσα στα άλλα brands και όλοι θα σε θυμούνται είτε έρθει το lockdown, είτε όχι. Θα σε θυμούνται και μετά την εποχή του κορονοϊού, όταν όλα θα έχουν τελειώσει γιατί θα έχουν εκτιμήσει τη στάση σου όλο αυτό το διάστημα. Σχέσεις, σχέσεις, σχέσεις!
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πουλάω;
Αυτό που όλοι επιθυμούμε είναι οι πωλήσεις. Και θα τις πετύχουμε αν ακολουθήσουμε συγκεκριμένη στρατηγική και αλλάξουμε τους στόχους μας. Ειδικά, σε περίπτωση lockdown το μάρκετινγκ δεν θα πρέπει να είναι «επιθετικό». Αναλόγως πάντα και το brand σου, δεν ψάχνεις να βρεις νέους πελάτες αλλά προσπαθείς πρώτα να διατηρήσεις αυτούς που έχεις. Και να ισχυροποιήσεις τις σχέσεις σας (βλ. Παραπάνω). Γιατί πώς θα μιλήσεις σε κάποιον που δεν σε γνωρίζει καθόλου για το νέο, υπέροχο φόρεμα από σατέν και μετάξι, ενώ είμαστε κλεισμένοι σπίτι; Step by step. Άλλαξε λίγο το περιεχόμενο σου κι ας μην είναι τόσο πωλησιακό.
Κι αν δεν είναι πωλησιακό, τι θα είναι;
Βρισκόμαστε σε μια κρίση και όπως αναφέραμε παραπάνω, η προσαρμογή καθίσταται αναγκαία και πρέπει να αποτυπωθεί στην επικοινωνία. Αν οι ενέργειές σου είναι 100% πωλησιακές, ίσως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Το brand πρέπει να δείξει υπευθυνότητα. Μπορείς να μεταδώσεις το μήνυμα ότι η εταιρία σου τηρεί τα μέτρα ασφαλείας με ευλάβεια και προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της. Πρέπει αυτό το μήνυμα, να το επικοινωνήσεις και με το κοινό σου ώστε να νιώσει την ασφάλεια και να δει το κοινωνικό και ηθικό σου πρόσωπο.
Και ασφαλώς, οι διαφημίσεις σου σε digital ή παραδοσιακά μέσα, θα συνεχιστούν με ορισμένες προσαρμογές όσον αφορά στο περιεχόμενο.
Και με τις τιμές τι γίνεται;
Ευελιξία. Ακόμη μια λέξη-κλειδί για τη στρατηγική της εταιρίας σου. Ας πάρουμε, όμως, τη διαδικασία από την αρχή. Από την επικοινωνία και στη συνέχεια την παραγγελία. Όταν ένας εν δυνάμει πελάτης, επικοινωνήσει μαζί σου για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για κάποιο προϊόν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, θα πρέπει να τον εξυπηρετήσεις όσο καλύτερα γίνεται.
Θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να απαντήσεις στις απορίες τους γρήγορα και κατανοητά. Αυτό βέβαια, θα έπρεπε να γινόταν και πριν την κρίση. Παράλληλα, θα πρέπει μια εταιρία να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο για διανομές κατ’ οίκον -αν δεν υπήρχε αυτή η υπηρεσία προηγουμένως. Όσον αφορά στις τιμές, αυτές θα πρέπει να παραμείνουν σταθερές ενώ ορισμένες κινήσεις προσφοράς ή κάποιου δώρου – όπου αυτό είναι δυνατό- σίγουρα θα εκτιμηθούν.
Το brand που δηλώνει παρών και συμμετέχει μαζί με τους υπόλοιπους στη διαχείριση της κρίσης. Το brand που δεν είναι ένας απλός παρατηρητής, αλλά συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί ώστε να βγούμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται από αυτήν την σοβαρή κρίση. Το brand που εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια του με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες υπηρεσίες αλλά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική «φωνή» απέναντι στο κοινό του.
Κι αν τα καταφέρει σε αυτούς τους καιρούς, τότε δεν έχει να φοβάται τίποτα.