Τι είναι το User Generated Content (UGC) και πως αξιοποιείται από fashion brands;

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, το περιεχόμενο που δημιουργεί ο χρήστης (UGC) έχει γίνει καταλυτικός παράγοντας για τον προσδιορισμό της αντίληψης των καταναλωτών και της συμπεριφοράς τους. Η παραγωγή περιεχομένου πλέον γίνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς και συχνά τα brands και τα προϊόντα τους αποτελούν θέμα συζήτησης με ποιοτικό περιεχόμενο. Έχει επαναστατήσει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες μόδας συνδέονται με το κοινό τους, επιτρέποντάς τους να αξιοποιήσουν τη δύναμη της αυθεντικότητας, της εμπιστοσύνης και των κοινωνικών αποδείξεων (social proof). Παρακάτω, θα εξετάσουμε τα οφέλη του περιεχομένου που δημιουργεί ο χρήστης για τα brands και πώς μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών αγορών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, οδηγώντας τελικά σε αυξημένες μετατροπές και πωλήσεις.

Τι είναι το User Generated Content (UGC) και πως αξιοποιείται από fashion brands;

Το User Generated Content (UGC) αναφέρεται στη δημιουργία οποιασδήποτε μορφής περιεχομένου και διαμοιρασμού από τους καταναλωτές και χρήστες και όχι από το ίδιο το brand. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, reviews, κριτικές, και δημοσιεύσεις στα social media. Στο fashion industry αναδεικνύει αληθινά πρόσωπα που δοκιμάζουν ρούχα, συνδυάζουν στιλιστικά στοιχεία και μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τα προϊόντα του brand. Το UGC αποτελεί μοναδική ευκαιρία και digital marketing προσέγγιση από τα brands για να συνδεθούν με το κοινό τους περισσότερο.

Δημιουργία Εμπιστοσύνης και Αυθεντικότητας μέσω UGC

Στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό τοπίο του fashion, η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιτυχία ενός fashion brand. Οι καταναλωτές αναζητούν αυθεντικότητα και πλήρη διαφάνεια από τα αγαπημένα τους brand. Το User Generated Content παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να αυξήσει την εμπιστοσύνη προς το brand, προσφέροντας διαφορετικές προοπτικές από την εμπειρία που δίνουν τα προϊόντα σε αληθινούς καταναλωτές. Όταν οι καταναλωτές βλέπουν «αληθινούς» ανθρώπους να φοράνε και πως να συνδυάσουν τα προϊόντα, τότε καταλαβαίνουν ακόμα καλύτερα πως αυτά τα προϊόντα φοριούνται, ταιριάζουν στο σώμα και φαίνονται σε real-life στιγμές.

Το UGC σε αντίθεση με τη διαφήμιση, εμπνέει μία αίσθηση ειλικρίνειας και συσχέτισης. Η αυθεντικότητα είναι πιο πιθανό να συσχετίσει τους καταναλωτές με το προϊόν και το fashion brand.  Επιπλέον, το UGC ως social proof, αναδεικνύει θετικές εμπειρίες με τα προϊόντα, και θετικές διαδράσεις με το brand. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του UGC είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης προς το brand. Οι καταναλωτές σήμερα είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούν τη γνώμη άλλων καταναλωτών αντί εναλλακτικών μορφών διαφήμισης. Το UGC ενεργεί και ως social proof, και αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για τα προϊόντα. Όταν υποψήφιοι πελάτες βλέπουν θετικές εμπειρίες με τα fashion προϊόντα, νιώθουν πιο άνετα στο να αγοράσουν και επομένως αυξάνονται τα conversion rates!

Brand Loyalty & Engagement

Στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό fashion industry, τα brands κυνηγάνε το holy grail, το brand loyalty. Γιατί όμως; Το Brand loyalty οδηγεί σε επανειλημμένες πωλήσεις αυξάνοντας το Lifetime Value των πελατών και δημιουργώντας μακροχρόνιες σχέσεις.
Το UGC εστιάζει στο engagement με τους πελάτες και δημιουργεί μία αίσθηση κοινότητας ανάμεσα στους πελάτες που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για χτίσιμο του brand loyalty.


Πως να αυξήσει κάποι@ το brand loyalty; Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι ακόμα και η δημιουργία δημιουργικών καμπανιών (creative campaigns), branded hashtags στα οποία θα προσκαλούν τους χρήστες να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Η διάδραση με τέτοιο περιεχόμενο και με UGC περιεχόμενο κάνοντας like, σχολιασμό, διαμοιρασμό ενισχύει τη διαδραστικότητα και εν τέλει το brand loyalty!

UGC & Influencer Marketing

Influencer Marketing και UGC είναι αρκετά σχετιζόμενα. Τα Fashion Brands μπορούν να συνεργαστούν με influencers που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αισθητική με το brand και να τους ενθαρρύνει να δείξουν με πρωτότυπο περιεχόμενο τα προϊόντα. Αυτές οι συνεργασίες όχι μόνο αυξάνουν την απήχηση του brand σε νέα κοινά αλλά δημιουργούν και υψηλής ποιότητας περιεχόμενο για marketing και διαφήμιση.

Ιδέες UGC για Fashion Brands

  • Βίντεο και Φωτογραφίες για στιλιστική έμπνευση – Πιο γενικής φύσεως UGC και το πιο συχνό στα Social Media όπως το Instagram.
  • Κριτικές – Απαραίτητες και στα social και στο site για αύξηση των conversions
  • Unboxing Βίντεο // Πρώτες εντυπώσεις – Πως νιώθουν οι χρήστες όταν βλέπουν για πρώτη φορά το προϊόν και πως νιώθουν, καθώς σχόλια για τη συσκευασία κ.λπ.
  • #OOTD (Outfit of the Day) // ΦΙΤ ΤΣΕΚ (Fit Check) // #GRWM (Get Ready With Me) – Άλλωστε ποι@ δεν θέλει να δείξει πως ντύνεται όταν πάει να πετάξει τα σκουπίδια;
  • Διαγωνισμοί Styling – Οργάνωση διαγωνισμών με κάποιο θέμα και ως συμμετοχή τη δημιουργία UGC και branded hashtag #
  • Fashion Hauls – Βίντεο και posts που οι πελάτες δείχνουν τι αγοράσανε από ένα brand ή retailer

Let's Talk