Fashion E-commerce Στρατηγικές & Trends για το 2023

Το Fashion Ecommerce είναι ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο και τα brands πρέπει να συμβαδίζουν με αυτό για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Ορισμένες από τις σημαντικότερες τάσεις που τα fashion brands θα πρέπει να ενσωματώσουν στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές τους για τις πωλήσεις το 2023 περιλαμβάνουν την άνοδο της αγοράς μεταπώλησης, την εξατομίκευση, τη βιωσιμότητα και το social commerce.

Αγορά μεταπώλησης, Βιωσιμότητα & Social Commerce

Η αγορά μεταπώλησης αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, με την αγορά μεταπώλησης να αναμένεται να ανέλθει σε 218 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Η τεχνολογία και οι διαδικτυακές αγορές οδηγούν αυτή την τάση, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να ψωνίζουν μεταχειρισμένα ρούχα. Η εξατομίκευση περιλαμβάνει την προβολή στους πελάτες προϊόντων για τα οποία έχουν δείξει ενδιαφέρον στο παρελθόν ή την επαναστόχευση τους με βάση τη δραστηριότητά τους σε έναν ιστότοπο. Οι λιανοπωλητές πρέπει να προσέχουν να μην κάνουν υπερβολική εξατομίκευση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες να εγκαταλείψουν τις αγορές τους. Παρόλα αυτά το personalization παραμένει ισχυρός παράγοντας στην τελική αγορά και οι προτάσεις προϊόντων που στο website, email, καθώς και η remarketing προσέγγιση βοηθάνε στην αύξηση των πωλήσεων.

Η βιωσιμότητα ή το sustainability είναι μια σημαντική τάση που πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα brands. Οι πελάτες δεσμεύονται όλο και περισσότερο για την εξάλειψη της κλιματικής αλλαγής και το 52% των πελατών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία έχουν τις ίδιες αξίες.

52% των πελατών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία έχουν τις ίδιες αξίες.
52% των πελατών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία έχουν τις ίδιες αξίες.
52% των πελατών δηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια εταιρεία έχουν τις ίδιες αξίες.

Το social commerce περιλαμβάνει τη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης για την πώληση προϊόντων απευθείας στους πελάτες και στα eshops, και η τάση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται, με τη Meta και το TikTok να εισάγουν λειτουργίες που διευκολύνουν τους λιανοπωλητές να πωλούν προϊόντα μέσω των πλατφορμών τους.

Τι γίνεται όμως με τα φυσικά καταστήματα;

Ας δούμε μερικά στατιστικά σχετικά με την επιστροφή στα φυσικά καταστήματα και τη σχέση τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

  • 54% των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να κοιτάξουν ένα προϊόν online και μετά να επισκεφτούν το φυσικό κατάστημα με σκοπό να το αγοράσουν.
  • 53% των καταναλωτών κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Κάνουν window-shopping στο κατάστημα και το αγοράζουν στο e-shop.
  • 55% των καταναλωτών ψάχνουν προϊόνα online και βλέπουν τι υπάρχει διαθέσιμο σε φυσικά καταστήματα.
  • Πάνω από 50% των αγοραστών χρησιμοποιούν το σύστημα BOPIS. To BOPIS είναι συντόμευση για το “Buy Online – Pick Up in Store”, δηλαδή αγορά online, παραλαβή στο κατάστημα. Μάλιστα, ένα 67% αυτών των καταναλωτών που αγοράζουν online και παραλαμβάνουν στο φυσικό κατάστημα, έχει παρατηρηθεί πως προσθέτουν επιπλέον προϊόντα στα "καλάθια τους"

Τα brands που επενδύουν σε φυσικά καταστήματα (brick-and-mortar retail) μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη αγοραστική εμπειρία για τους πελάτες και να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό, ενσωματώνοντας αυτές τις τάσεις στο σύνολο της στρατηγικής αύξησης των πωλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το Gymshark, μετά από πειραματισμό πολλών ετών με pop-up stores, άνοιξε το πρώτο κατάστημα του στο κεντρικό Λονδίνο! To 53% των brands έχει παρατηρηθεί ότι επενδύουν σε εργαλεία που επιτρέπουν την πώληση προϊόντων από οπουδήποτε! Ακόμα και στη πανδημία, παρατηρήθηκε πως brands που κάνανε events στο κατάστημα, μετά κάνανε virtual shopping events μέσω zoom!

Η Στροφή στη Χονδρική

Ωστόσο, το 2023 θα είναι το σημείο καμπής για τα Brands που πουλάνε απευθείας στον καταναλωτή (direct-to-consumer – DTC), καθώς σπεύδουν στη χονδρική πώληση. Παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα όπως το Target και το Walmart στην Αμερική. Οι συνεχείς διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού καθιστούν την εκπλήρωση των άμεσων καναλιών όλο και πιο δύσκολη, μειώνοντας τα κέρδη.

Έτσι, παρόλο που η πίεση για ανάπτυξη είναι έντονη, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τα DTC Brands να επιτύχουν. Καθώς τα DTC Brands περιηγούνται στο ταραχώδες οικονομικό τοπίο, οι συνεργασίες χονδρικής ενδέχεται να καταστούν κρίσιμες για την επιβίωση τα επόμενα χρόνια.

Πηγή Shopify:https://www.shopify.com/enterprise/ecommerce-fashion-industry

Let's Talk