Καλώς ήρθατε σε ένα ταξίδι προς το μέλλον του ψηφιακού μάρκετινγκ! Καθώς βρισκόμαστε στο 2024, οι εξελίξεις στον ψηφιακό κόσμο υπόσχονται να είναι συναρπαστικές και καινοτόμες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις τάσεις του ψηφιακού μάρκετινγκ για το 2024, καθιστώντας την εικόνα της επικοινωνίας με το κοινό πιο σύνθετη, εξελισσόμενη και προσαρμοστική από ποτέ.

Η επιλογή μας για τα Digital Marketing trends

1 // AI-driven conversational marketing

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) κατέχει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στο ψηφιακό μάρκετινγκ, και αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2024. Τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη γίνονται πιο εξελιγμένα και μπορούν πλέον να διαχειριστούν ένα ευρύ φάσμα αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες, από την απάντηση σε ερωτήσεις έως την επίλυση προβλημάτων. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει τους ανθρώπινους αντιπροσώπους εξυπηρέτησης πελατών για να επικεντρωθούν σε πιο περίπλοκες εργασίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει μια καλύτερη εμπειρία πελάτη.

2 // Augmented Reality (AR)

Η AR είναι μια άλλη τεχνολογία που αναμένεται να επαναστατήσει στο ψηφιακό μάρκετινγκ το 2024. Η AR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επικαλύψει ψηφιακό περιεχόμενο στον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας διαδραστικές και συναρπαστικές εμπειρίες για τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι έμποροι λιανικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν την AR για να επιτρέψουν στους πελάτες να οπτικοποιήσουν πώς θα φαινόταν ένα έπιπλο στο σπίτι τους, ή τα brands μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές AR που επιτρέπουν στους χρήστες να δοκιμάσουν εικονικά προϊόντα.

3 // Sustainability και ηθικές πρακτικές

Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να αγοράζουν από μάρκες που μοιράζονται τις αξίες τους, και αυτό περιλαμβάνει τη βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές. Το 2024, τα brands θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική τους επίδραση και θα πρέπει να βρουν τρόπους να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στις καμπάνιες μάρκετινγκ τους.Είναι ένα εργαλείο αυτοματοποίησης τεχνητής νοημοσύνης που ο αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε/και θα συνεχίσει να εκπαιδεύεται από διαθέσιμο online περιεχόμενο. Ένας χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργαλείο κάνοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις, περίληψη κειμένου, μεταφράσεις, παραγωγή κώδικα αλλά πολλά άλλα όπως και συνταγές με μόνο τα διαθέσιμα υλικά στο ψυγείο!.

Short-form Video is the King

4 // Κυριαρχία του Video

Το βίντεο είναι ο πιο δημοφιλής τύπος περιεχομένου στο διαδίκτυο και θα γίνει ακόμη πιο δημοφιλές το 2024. Τα short form video formats, όπως τα TikTok videos και τα Instagram Reels, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νεότερους χρήστες. Το livestreaming αναμένεται να είναι βασικό κομμάτι του περιεχομένου το 2024, καθώς η χρήση φορητών συσκευών αυξάνεται. Κορυφαίοι παίκτες όπως η Amazon, η Apple, η Meta, η Google, η Vimeo και το TikTok δίνουν προτεραιότητα στο livestreaming, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης 27%. Η αξιοποίηση αυτής της τάσης ανοίγει πόρτες για εντυπωσιακές επικοινωνιακές εμπειρίες που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού.

5 // User-Generated Content (UGC)

Το UGC όχι μόνο ενισχύει την αξιοπιστία της εταιρείας, αλλά και προάγει την πιστότητα των πελατών, συμπεριλαμβάνοντας τους στη δημιουργία περιεχομένου, διαμορφώνοντας την εικόνα της εταιρείας και δημιουργώντας μια αίσθηση κοινότητας. Μέσω διαγωνισμών και προκλήσεων με συγκεκριμένα θέματα ή hashtags, οι εταιρείες μπορούν να ενθαρρύνουν τη δημιουργία UGC και να ανταμείψουν τις καλύτερες συμμετοχές. Η συνεργασία με influencers μπορεί να ενισχύσει την επίδραση αυτής της στρατηγικής.

6 // 360 Product Videos

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα 360 video προϊόντος για να απαντήσουν στις ερωτήσεις των πελατών διαδικτυακά και παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα των προϊόντων. Αυτά τα videos, ειδικά το 2024, γίνονται κρίσιμα εργαλεία για εντυπωσιακή διαδικτυακή παρουσία, μεταδίδοντας αποτελεσματικά τις λεπτομέρειες και πιθανόν αυξάνοντας τα ποσοστά conversion κατά πάνω από 80% για καταστήματα Shopify και e-commerce.

eCommerce Trends 2024

7 // Social Commerce

Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων εξελίσσονται σε ολοκληρωμένα οικοσυστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, επηρεάζοντας σημαντικά τις ψηφιακές αγορές. Μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok θα ενσωματώσουν περισσότερα χαρακτηριστικά αγορών στηνεμπειρία χρήστη τους, ενώ επιτρέπουν άμεσες αγορές εντός των εφαρμογών. Αυτή η εξέλιξη προσφέρει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις να αλληλεπιδρούν απευθείας με το κοινό τους, μετατρέποντας αυτή την επαφή σε πωλήσεις. Το κοινωνικό εμπόριο βρίσκεται σε άνοδο, με το 76% των καταναλωτών να πραγματοποιούν αγορές επηρεασμένοι από αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα.Για να αξιοποιήσετε αυτήν την τάση, ενσωματώστε χαρακτηριστικά αγορών εντός των εφαρμογών και δημιουργήστε περιεχόμενο που κεντρίζει το ενδιαφέρον.Τρία keysteps:Άψογη ενσωμάτωση μεταξύ του ηλεκτρονικού σας καταστήματος και των social media, ελκυστικό οπτικό περιεχόμενο και ενεργή συμμετοχή για τη δημιουργία μιας πιστής κοινότητας πελατών.

8 // Mobile Optimisation για ηλεκτρονικό εμπόριο

Το mobile shopping βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με προβλεπόμενες παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου από κινητές συσκευές να ανέρχονται σε $4,5 τρισ. έως το 2024. Για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες προσδοκίες των πελατών, οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές σε πλατφόρμες όπως η Shopify, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στο mobile optimization. Αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση, καθώς το 79% του trafficστα ηλεκτρονικά καταστήματα προέρχεται από κινητές συσκευές. Για να το πετύχετε, απλοποιήστε τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς, μειώστε τους χρόνους φόρτωσης των σελίδων, βελτιστοποιήστε το οπτικοακουστικό περιεχόμενο για μικρότερες οθόνες και ενσωματώστε επιλογές πληρωμής μέσω mobile wallet.

Bonus : Voice Search Optimization

Η κατανόηση και η υιοθέτηση τεχνικών βελτιστοποίησης για αναζήτηση φωνής θα σας βοηθήσει να καταστήσετε το περιεχόμενό σας πιο εύκολα εντοπίσιμο και να καταταγεί ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης φωνής. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε πιο εκτενείς ερωτήσεις όταν σκέφτεστε τις αναζητήσεις και τις λέξεις κλειδιά σας.

Let's Talk