Case Study: Το Pink Phenomenon της Barbie και η Hemithea: Μία προσέγγιση στο Creative Performance

Η Μπάρμπι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια στον κόσμο, και η κυκλοφορία της ομώνυμης ταινίας έχει πυροδοτήσει ένα νέο φαινόμενο γύρω από την μάρκα αλλά και συνεργαζόμενες μάρκες όπως η Birkenstock, με την τελευταία να αυξάνεται η χρηματιστηριακή της αξία στα 11.9$ δις μετά την ταινία.


Η ταινία κυκλοφόρησε επισήμως στην Ελλάδα στις 21 Ιουλίου 2023. Εδώ και ένα χρόνο έχει δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο στα social media, με το hashtag #Barbie να έχει πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές στο TikTok. Η Mattel, η εταιρεία που παράγει την Μπάρμπι, έχει αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή για να πραγματοποιήσει μια πρωτοφανή εκστρατεία marketing, η οποία περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαία brands όπως η Crocs, η Cold Stone Creamery και η Xbox. Η εκστρατεία αυτή έχει ήδη αποφέρει τεράστια αποτελέσματα, με τις πωλήσεις των προϊόντων της Μπάρμπι να αυξάνονται κατακόρυφα αλλά και αύξηση σε πωλήσεις σε προϊόντα που είναι ροζ!

Η επιτυχία της ταινίας της Μπάρμπι αποδεικνύει ότι η μάρκα παραμένει ισχυρή και επίκαιρη. Η ταινία αυτή, η οποία είναι μια σύγχρονη και κωμική ματιά στον κόσμο της Μπάρμπι, έχει την ευκαιρία να προσελκύσει ένα νέο κοινό και να ανανεώσει το ενδιαφέρον για την μάρκα

About Hemithea

Η Hemithea ακολουθεί το δικό της ρυθμό στη μόδα από το 2019. Οι Φαίη και ηJoy, δύο αδελφές και καλύτερες φίλες από την Αθήνα αποφάσισαν να κυνηγήσουν το όνειρο τους για τα ρούχα και το εμπόριο και να φτιάξουν κάτι που θα μοιράζονται την αγάπη τους με άλλους καταναλωτές. Σήμερα τοHemithea, εξελίσσεται ραγδαίως και στοB2C, αλλά και στοB2Bμε πάνω από 60 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Strategy & Creativity

Το Performance Marketing είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη ενός fashion e-shop. Με τακτικές και στρατηγικές διαφημιστικών καμπανιών μπορεί ένα brand να επικοινωνήσει το κατάλληλο μήνυμα τη κατάλληλη στιγμή στο κοινό ώστε να καταλήξει στην αγορά. Οι Social Media πλατφόρμες αναδεικνύονται για πιο creative performance campaigns!

Αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το trend της Barbie αλλά όχι γιατί το κάναν όλοι παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Αλλά γιατί μέσω του performance marketing και αλλαγές στο eshop θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε ένα επιπλέον μήνυμα στην αγορά, ότι anyone can be her own hemithea girl. Η αλήθεια είναι ότι το trend της  ταινίας Barbie έκανε ένα πολύ καλό brand fit αλλά και product fit με την Hemithea. Ο σκοπός ήταν να βάλουμε τη Hemithea σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στο μυαλό των καταναλωτών και να αποτυπώσουμε στη μνήμη τους αυτό το μοναδικό fashion brand.

Ας δούμε παρακάτω πως πραγματοποιήσαμε την καμπάνια αυτή.

Implementation & Tactics

Η πρόταση περιλάμβανε τα εξής:

  • Αλλαγές στο e-shop:

Φυσικά, το ροζ δεν έλλειπε από το shopify store theme. Η απόχρωση του ροζ που αποφασίσαμε πλαισίωνε όλα τα ρούχα και έβγαζε μια διαφορετικότητα για τη Hemithea σε μία περίοδο που όλα τα brands κάνανε focus στις καλοκαιρινές εκπτώσεις. 

Το κύριο μήνυμα: Be a Hemithea Girl in a Hemithea World.

  • Performance Marketing Campaigns:

Εδώ ακολουθήσαμε δύο τακτικές μία το κύριο banner που βρίσκεται και στο site ώστε να συνάδουν τα μηνύματα.

Αλλά οι πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι καταναλωτές!

Η επόμενη τακτική ήταν μία carousel διαφήμιση που θα έδειχνε τα επιλεγμένα προϊόντα σε στυλ barbie αλλά αντί για το όνομα Barbie (Hi Barbie, Hi Ken!) ήταν το όνομα του φορέματος όπου θα αναδεικνυόταν η μοναδική προσωπικότητα του κάθε φορέματος.

Η επόμενη τακτική ήταν μία carousel διαφήμιση που θα έδειχνε τα επιλεγμένα προϊόντα σε στυλ barbie αλλά αντί για το όνομα Barbie (Hi Barbie, Hi Ken!) ήταν το όνομα του φορέματος όπου θα αναδεικνυόταν η μοναδική προσωπικότητα του κάθε φορέματος.

Εδώ πρωταγωνιστούσε το φόρεμα!

Μπορείτε να τα δείτε παρακάτω:

Τα φορέματα μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

  1. Sylvia Dress
  2. Karla Dress
  3. Thetis Dress
  4. Maera Dress
  5. Faye Dress (White)
  6. Cleo Dress
  7. Faye Dress (Pink)

  • Email Marketing

Φυσικά, δεν έλειπε και η επικοινωνία μέσω email marketing newsletters, ώστε να επικοινωνήσουμε στους καταναλωτές μας τον καινούργιο αυτό κόσμο! 

Results:

Οι δύο καμπάνιες στη πλατφόρμα της Meta (Facebook & Instagram) της “BarbieThea” σύντομα πέτυχαν ένα 14.97 ROAS, σημειώνοντας αύξηση και σε όλες τις άλλες καμπάνιες που τρέχανε, αφού καταφέραμε να «τραβήξουμε» τη προσοχή από νέους καταναλωτές και να τους κάνουμε να αποτυπώσουν στη μνήμη τους τη Hemithea.  Από τη 2η μέρα κιόλας της καμπάνιες, οι άλλες καμπάνιες σημειώσαν αύξηση στο ROAS από 30% έως και 75% με τη Remarketing καμπάνια να σημειώνει μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως 192.83%!

Τα αποτελέσματα δεν σταμάτησαν εκεί όμως. Σε μία περίοδο εκπτώσεων η Hemithea δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Η καμπάνια της Barbie και όλα τα digital marketing  efforts από πέρυσι οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση με την ανακοίνωση των καλοκαιρινών εκπτώσεων! Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που είτε περιμένουν τις εκπτώσεις για να αγοράσουν ή για να ξαναγοράσουν ένα άλλο προϊόν από ένα αγαπημένο brand αφού το λάτρεψαν.

Με την ανακοίνωση των εκπτώσεων, μόλις την πρώτη μέρα τα marketing campaigns είχαν ήδη πετύχει 200 ROAS από τη πρώτη μέρα και ένα μέσο ROAS της τάξεως 30 με 50 ανά ημέρα για την περίοδο του Αυγούστου.

Insights

Ο κόσμος του marketing και της διαφήμισης θέλει δημιουργικότητα μαζί με τα data. Οι αποφάσεις σίγουρα βασίζονται σε δεδομένα που πρέπει να συλλέγονται από πολλές πλατφόρμες αλλά χρειάζεται και τόλμη για να επικοινωνηθεί κάτι διαφορετικό αλλά που να ταιριάζει και με το brand! Το να έχεις ροζ προϊόντα μπορεί να μην είναι αρκετό μερικές φορές! Με σωστό χτίσιμο και τη κατάλληλη δημιουργικότητα μπορούμε να πετύχουμε πολλά!

Conclusion:

Μην φοβάστε να τολμήσετε να είστε διαφορετικοί & be a business owner in an e-commerce world. We can be your Ken & Allan partners με την εμπειρία μας σε performance marketing, e-commerce in-depth strategies και creativity!

BONUS

Η παραγωγή της ταινίας Barbie από τη Greta Gerwig οδήγησε σε έλλειψη της απόχρωσης του χρώματος Ροζ παγκοσμίως!

Let's Talk